Voimaa huulista

Muutama blogiteksti taaksepäin siteerasin Janne Viljamaan kirjoitusta ’Huulivoimaa’. Tarkastelin kirjoitusta silloin omasta näkökulmastani, painottaen oman blogitekstini silloista aihetta. Jannen jutussa ainakin yksi pääpointti oli nimenomaan otsikon aihe ’huulivoima’. Sitä sopii tarkastella hieman lähemminkin.

Tällä tarkoitetaan sitä ilmiötä jolla haetaan kenties lisäpotkua, motivaatiota, oikeutusta, hyväksyntää ja myötätuulta omaan ryhtiliikkeeseen ja elämäntaparemonttiin. Kyse voi myös olla ns. ’valaistumisen’ mukanaan tuomasta huumasta, kaikkivoipaisuuden ja sillä oikealla tiellä olemisen tunteesta.

Ilmiö näkyy ja kuuluu etenkin alkuvuodesta monen työyhteisön kahvipöytäkeskusteluissa. Terveimmillään ilmiö saa aikaan totisen leikkisää kilpailua; liikuttujen minuuttien tai pudotettujen kilojen vertailua.  Omaa hyvää oloa halutaan hehkuttaa, useimmiten vilpittömästi ja muita kannustavasti. Terveellinen ’huulivoima’ on siis tarttuvaa.

Epäterveitä piirteitä ilmiö saa mielestäni silloin, jos missä tahansa yhteisössä joku käyttää ’huulivoimaa’ taukoamatta ja tuo omia valintojaan ja saavutuksiaan jatkuvasti esille tai jopa nostaa ne muiden yläpuolelle. Tämä samainen tyyppi usein vähättelee muiden terveysvalintoja ja liikuntasaavutuksia. Hän myös raportoi hyvin yksityiskohtaisesti (ja yleensä hieman yläkanttiin) omista, kuluneiden päivien liikuntasuoritteistaan tai ravitsemusvalinnoistaan. Epäterve ’huulivoima’ lannistaa helposti kuulijansa ja latistaa muiden yritykset tehdä jonkinlaista ryhtiliikettä omiin elämäntapoihin.

People that put themselves above others will fall longer and harder.  ~Gina Lindley

Ravitsemuksellinen valaistuminen ja liikuntakärpäsen purema on kerrassaan aivan huippu juttu! Ja juuri ne omat valinnat tuntuvat siinä valaistumisen hetkellä niiltä ainoilta oikeilta totuuksilta. Näissä asioissa totuuksia löytyy kuitenkin varmaan yhtä monta kuin on toteuttajiakin ja jokaiselle löytyy oma polku kulkea. Eikä minun tai sinun polku välttämättä ole sen jalompi kuin kenenkään muunkaan. Ne sattuvat vain olemaan juuri minulle ja sinulle ne sopivimmat.

Ja jos omat teot ja valinnat eivät sellaisenaan riitä tuomaan hyvää oloa, vaan ne tuntuvat hyviltä vasta silloin kun niistä puhutaan riittävän suureen ääneen ja riittävän suuren yleisön kuullen, ovatko ne sinulle sittenkään oikeita valintoja? Vai pelkästään pakkomielle?

Tee itsellesi oikeita valintoja ja ryhdy hommiin. Hyväksy, ettei ihan kaikkia ehkä kiinnosta. Se ei himmennä tekemisiäsi tai saavutuksiasi yhtään. Toisin kuin huulivoima.

One thought on “Voimaa huulista

  1. Reblogged this on Ready, steady, let's do it! and commented:

    On se aika vuodesta, jolloin huulivoiman harrastajat ovat pirteimmillään.
    Reilun vuoden takainen kirjoitukseni sopii tähän kuin nenä päähän, joten fiksailin sitä hieman ja kiusaan teitä sillä vielä kerran.

    Stay humble. Be strong.

    – M

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s