A niinkuin aamupala, B niinkuin vaihtelu, C niinkuin riittävästi (proteiinia)

Varmaan jokaiselta valmentajalta ja ohjaajalta kysytään usein: ”Mitä ja miten pitäisi syödä?”. Vastauksia on varmaan yhtä monta kuin vastaajiakin ja hyvä niin. Tarpeitakin on hieman erilaisia (painotus sanalla hieman). Ihmisen perusfysiologia ja aineenvaihdunta on kuitenkin lähes kaikilla sama. Eli ei, tässä tapauksessa et todennäköisesti ole mitenkään poikkeavan uniikki yksilö. Syödyn ruoan ja tehdyn treenin vaikutus kehoon on siis suurimmalla osalla perusterveistä ihmisistä kutakuinkin sama.

Elämäntaparemontti on jotenkin kaikkien huulilla näin alkuvuodesta. Ikäänkuin tässä asiassa mentäsiin (korkeintaan) yksi vuosi kerrallaan. Mitä jos tammikuun ensimmäinen olisikin ihan normipäivä, täysin samanlainen kuin vaikkapa marraskuun neljästoista? Mitäs jos tänä vuonna siis tekisit vain sellaisia muutoksia elämäntapoihin, joita näet itsesi ylläpitämässä myös 4.1.2014?

Aloitetaan aamupalasta. Joo, tiedän. Kaikki ”ei vaan pysty syömään mitään aamulla”. Olen sitä mieltä että ihminen pystyy mihin vain. Kyse on vain tottumisesta. Ja toisaalta, jos et syö aamupalaa ja olet silti sellaisessa kunnossa kuin haluaisitkin olla: Älä syö aamupalaa.

Aamupalaan ja sen laatuun kannattaa satsata monestakin syystä: oikein koostettu aamupala nostaa vireystilaa, auttaa pitämään kylläisenä riittävän pitkään, antaa keholle rakennuspalikoita päivän koitoksiin jne.

Nyt siihen alussa esitettyyn kysymykseen ”Mitä pitäisi syödä?”. Aamupalan ABC: proteiinia, kasviksia tai marjoja, laadukasta rasvaa, hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Ja kaikkia sopivassa suhteessa. Itse harrastan kutakuinkin alla olevia aamupaloja.

Aamupala 1: Proteiinipannarit, esim täällä esiintyvän reseptin mukaan.

Aamupala 2: Kaurapuuro n. 50 grammasta kaurahiutaleita, 3 kukkura-rkl raejuustoa, 1 dl mustikoita, 2 rkl pellvansiemenrouhetta tai 1 rkl jotain kylmäpuristettua öljyä.

Aamupala 3: 2-3 munan munakas kaali-porkkanaraasteella, kylmäpuristetussa kookosöljyssä paistettuna. Jälkkäriksi 1 dl marjoja.

Aamupala 4: Proteiinipitoinen smoothie; 1-2 dl marjoja, 1-2 dl nestettä, ½ avocado, 1 skuuppi proteiinijauhetta valinnan mukaan, 1 rkl pellavansiemenrouhetta tai tl kärjellinen psylliumia, (superfoodeja valinnan mukaan: ruusunjuurta antamaan kicksejä, reishiä antamaan elinvoimaa ja vastustuskykyä, maitohappobakteereja antamaan vastustuskykyä ja edistämään vatsan terveyttä, macaa energisyyttä ja suorituskykyä lisäämään, raakakaakaota monestakin syystä, tai jotain muuta fiiliksen mukaan)

Ylläolevia aamupaloja kierrättämällä saa mielestäni kivasti vaihtelua aamupaloihin. Annoskoon saa selville yksinkertaisesti kokeilemalla; riittävä määrä täyttää vatsan miellyttävällä tavalla (ei siis täpötäyteen!), pitää kylläisenä 2-4 tuntia, jolloin on aika syödä seuraava ateria. Aamupalan ajankohdasta ja sen jälkeen tapahtuvasta toiminnasta riippuu, mikä ateria on kyseessä. Siitä lisää seuraavassa tekstissä.

Image

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s