One step at the time

Kaivoinpas sairaspäivän ajanvietteeksi vanhan tekstiluonnoksen arkistosta ja fiksasin siitä uuden bloggauksen. Sairastupaa pidellessä aikaa kun on. Siitä puheen ollen, olisi mielenkiintoista selvittää, miten ihmeessä olen onnistunut lapsesta asti (ja onnistun näköjään yhä) sairastamaan kuumeisen flunssan kerran vuodessa, aina lähes päivien tarkkuudella samaan aikaan vuodesta! No, se jääköön vielä selvitettävien listalle. Päivän aiheeseen siis!

Miksi terveellisesti syöminen on niiiiiin vaikeaa, vaikka tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan? Ehkä juuri siksi. Media pursuaa toinen toistaan ”tehokkaampia ja terveellisempiä” dieettejä, trendiruokavalioita jne. Pian on pienen (ja ehkä varsinkin hieman suuremman) ihmisen pää aivan pyörällä; ”Mikä sit oikeesti toimii?” Vastaus: Kaikki. Ja ei mikään. Riippuu täysin siitä, miten se ”toimiminen” määritellään.

Lyhyen ja vaiherikkaan elämäni ja vieläkin lyhemmän mutta sitäkin vaiherikkaamman työurani aikana olen jo ehtinyt huomaamaan, että toimivaa on ainoastaan sellainen, josta ihminen jaksaa pitää kiinni kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Oli sitten kyse kuntoutumisesta, terveyttä edistävästä ruokavaliosta tai muusta tavoitteesta. Tavoitteen ja menetelmän yhteensopivuudesta sitten riippuu, että miten hyvin homma toimii, vai toimiiko ylipäätään.

Toinen määriteltävä asia on ”terveellinen ruokavalio”. Mitä se on? Mielestäni se on ensijaisesti sellainen ruokavalio, joka saa aikaan terveen ja hyvän olon sekä ylläpitää terveellä tavalla kehon eri toimintoja. Se on toisaalta myös sellainen ruokavalio, jota ei jatkuvasti tarvitse pohtia ja puntaroida, eli ennen kaikkea se on terveellistä suhtautumista ruokaan. Tai niinkuin Kukka Laakso päivän postauksessaan kirjoittaa, on se kenties ruokavalio, johon ei tarvitse suhtautua yhtään mitenkään.

Tuohon Kukan ajatukseen tarttuen voisi ehkä sanoa, että elämäntapoihin liittyen toimivaa on kaikki sellainen, mikä sujuu luonnostaan ja sen kummemmin miettimättä. Toimivaa vaikuttaisi olevan sellainen, mikä tulee pusertamatta ja ilman hampaiden kiristelyä. Joku on kutsunut sitä ”tavaksi”, joku toinen ”tottumukseksi”. Tavan ja tottumuksen laatu määrittää lopputuloksen. Autuaita ovat siis ne, joilla on terveyttä ja suorituskykyä edistävät (elämän)tavat.

Ja ellet satu juuri tällä hetkellä kuulumaan tuohon yllä mainittuun ryhmään, ei hätää. Tapoja ja tottumuksia voi muuttaa. One step at the time. Salaisuus pilee nimenomaan tuossa viimeisessä; YKSI askel kerrallaan.

 

onestep

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s