Valmentaja-äM testaa: Kompressiovaatteet

Jatkan pari viikkoa sitten aloittamaani testiraporttisarjaa. Tällä kertaa varustepuolella. Testiraportoitavia varusteita on useampiakin, mutta aloitan minulle aivan uudesta tuttavuudesta: kompressiovaatteista. Nämä väline- ja tekstiiliurheilun huipentumaksi vielä jokunen aika sitten luokittelemani vaatekappaleet onnistuivat nimittäin yllättämään minut täysin. Positiivisesti.

Laitan heti alkuun koosteen arvioinnista (täysin omavaltaisesti keksimäni skaala: 1= surkea, 5= loistava), jottei kenenkään tarvitse välttämättä lukea koko jaaritusta läpi 🙂

1. Käyttömukavuus, tuntuma: 4 (hieman korkeampi vyötärö olisi itseäni miellyttänyt enemmän, muuten olivat kuin toinen iho)

2. Käyttömukavuus, lämpötila, kosteudensiirto ym: 5 (yllättävän viileät myös sisätreenissä ja hikoillessakin huomaamattomat)

3. Vaikutus suoritukseen: 4 (lihakset tuntuivat ikäänkuin olevan paremmin ”hereillä” koko suorituksen ajan)

4: Vaikutus palautumiseen: 5 (hätkähdyttävän suuri vaikutus palautumisen tunteeseen ja DOMS:iin… ainiin ja siihen mustelmaan, jonka tarinan löydät alta)

5. Hinta: 3 (Laadusta joutuu maksamaan, joten ei torpata 120 euron hintaa täydellisesti ennenkuin nähdään miten housun ominaisuudet kestävät käytössä)

Alla kuvaus koko testiprosessista:

Tein alkuviikosta ekskursiomatkan eteläiseen naapurikaupunkiin (jonka nimeä syntyperäinen kokkolalainen ei mielellään sano ääneen… hih) kuultuani että siellä jo vuosia toiminut polkupyöräliike (VM Sport, Oy Velomoto Ab) olisi ottanut harppauksen laajemmille urheiluvarustemarkkinoille, ja nimenomaan ns. ”toiminnallisten” urheiluvarusteiden suuntaan. Tiedän, että sana ”toiminnallinen” on monen korvaan jo puhki kulunut klisee, mutta tässä yhteydessä se sallittaneen. Tarkoitan tässä nyt lähinnä varusteita, joiden ominaisuudet a) tavalla tai toisella tukevat itse suoritusta, b) tukevat kehon luonnollista toimintaa tietyssä suorituksessa ja/tai c) siitä palautumisessa.

Ostin  siis tuolta reissultani mm. 2XU -kompressiohousut. (Huom! O S T I N, eli kyseessä ei ole kenenkään sponsoroima tuotearvostelu, vaan ihan rehellinen, omiin käyttäjäkokemuksiin perustuva arvio.) Ostamani XFORM -malli on valmistajan mukaan sopiva sekä suorituksen että palautumisen aikaiseen käyttöön. Malleja on myös kuhunkin erikseen. Toiminta ja vaikutukset perustuvat valmistajan mukaan mm.  parantuneeseen verenkiertoon, lihakseen kohdistuvien tärähdysten vaimenemiseen sekä parantuneeseen asento- ja liiketuntoon. Näitä vaatteita kehitellään ilmeisesti ihan tieteellisen tutkimuksen keinoin Australiassa.

Kiskaisin pöksyt jalkaan ja marssin salille. Veikeä tunne; jalat tuntuivat ikäänkuin viileiltä ja keveiltä. Housut tuntuivat aikalailla kuin olisi toinen nahka jalkojen päällä, eli jokseenkin luonnolliselta. Tiesin jo lähtökohtaisesti että unen puute ja pienoinen stressi siivittäisivät jalat mojovaan kuntoon melko nopeasti. Valitsin myös tietoisesti jalkojen kannalta melko hapokkaan harjoituksen (tämän vuoden CrossFit Openin toinen suoritus, 13.2).

No, hapottihan se. Niin kuuluikin. Mutta yllätys tulikin suorituksen jälkeen: ”Maitohappojumi” hävisi jaloista lähes välittömästi suorituksen päätyttyä (hengityksen tasaamiseen meni kyllä ihan normaali aika) ja mitä pidempi aika treenistä oli kulunut, sen ilmeisempi oli tuo  vaikutus; palautuminen tuntui yksinkertaisesti olevan paljon tehokkaampaa ja nopeampaa. Treenin jälkeen pidin housuja vielä n. tunnin ajan yllä. Treenin jälkeinen, yleensä seuraavana päivänä esiin hiipivä lihasarkuus (Delayed Onset Muscle Soreness = DOMS) oli selvästi myös vähäisempää kuin normaalisti tämänkaltaisen setin jälkeen. Jalat tuntuivat sen verran vetreiltä, että päätin kokeilla onneani myös seuraavana päivänä (soutuintervalli) ja sitä seuraavana (ylämäkivetoja juosten); ikäänkuin antaa kuormituksen kumuloitua ja katsoa mitä palautumisen tunteelle tapahtuu. Lopputulos oli kutakuinkin sama näidenkin, selvästi anaerobista aineenvaihduntajärjestelmää kuormittaneiden harjoitusten jälkeen; harjoituksen jälkeisinä aamuina jalka nousi tavallista vetreämmin.

Ja tavallaan ehkä sivuhuomio, mutta kuitenkin itseäni eniten hätkähdyttänyt seikka oli seuraava: Olin pari päivää aiemmin mojauttanut levytangon reiden yläosaan tempauksen palautuksessa ja siinä oli muhkea mustelma. Saan melko helposti mustelmia ja ne viipyvät yleensä inhottavan kauan. Tadaa! Ei tällä kertaa! Mustelma oli seuraavana aamuna käytännössä kadonnut.

J o t a i n  nämä kompressiovaatteet siis tekevät! Nyt tietysti mieli palaa halusta kokeilla myös kompressiopaitaa, koska käsivarsien ja hartioiden palautumisen edistäminen sattuu olemaan kahvakuulanostamista harrastavalle jokseenkin oleellinen seikka.

Testiraportti on päättynyt.

2xu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s