Tavoitteet vs. toimenpiteet – missä kulkee kipuraja?

Lomalla on aikaa. Elää. Ajatella. Olla. Onnellinen.

Onni. Terveys. Läheisyys. Läheiset. Rakkaus. Rakkaat. Onko nämä enää ollenkaan ”in” arvoja tänä suorittamisen aikakautena? Mitä jos liikunnan ja itsestä huolehtimisen tavoitteena ei olisikaan ”kiristely”, ”kiinteytyminen”, ”kesäkunto” tai muu ajan ilmiö, vaan oikeasti ”elämä itse”, ”energinen arki” tai vaikkapa ”vahva vanhuus”?

Päätä sinä. Minäkin olen päättänyt.

Valmentajana minulta kysytään päivittäin ohjeita ”oikein syömiseen” ja ”oikein treenaamiseen”. Tylsä ja kliseinen vastaukseni kuuluu: ”Oikeaa on se mikä toimii sinulle ja auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi.”

Eli mikä tavoitteesi on? Miten kova se on ja miten kova tarve sinulla on saavuttaa se? Riittääkö vähempikin vai oletko tavoitteesi suhteen ehdoton? Mitä sen saavuttaminen vaatii? Oletko valmis tekemään kaiken sen mitä se vaatii? Onko se kaiken sen työn arvoista? Onko elämä muutakin kuin ruokapyramidi ja treenipäivyri?

Vastaamalla mm. näihin kysymyksiin saat asetettua treenaamiseen ja ravintoon liittyvät ajatuksesi isompaan perspektiiviin. Vain sinä voit päättää miten tärkeitä asettamasi tavoitteet sinulle ovat ja vain sinä voit päättää mihin treeni- ja ravintoasiat tuossa kokonaiskuvassa sijoittuvat.

Itse hahmotan aihealueesta riippumatta tavoitteiden saavuttamisen ja tarvittavien toimenpiteiden suhteen alla olevan kuvan mukaisella tavalla; mitä kovemmat tavoitteet ja niiden saavuttamisen tarve, sen enemmän vaaditaan töitä ja nimenomaan määrätietoisia toimenpiteitä. Ja kuvio toimii tietysti myös toisinpäin; jos arvostaa enemmän vapautta ja mukavuusalueella häärimistä eivätkä sanat ’muutos’, ’tavoite’ ja ’määrätietoisuus’ yllä prioriteettilistalla top-kymppiin, ei myöskään voi odottaa mullistavia muutoksia nyky(olo)tilaan nähden. Eikä kaikilla ole tarvetta muutokseen. Ei tarvitse ollakaan. Kyse on valinnoista.

20130704-212447.jpg

Missä kulkee oma kipurajasi? Ovatko tavoitteesi ja toimenpidevalmiutesi balanssissa?

Tällaisin lomamiettein,

äM

Mainokset

One thought on “Tavoitteet vs. toimenpiteet – missä kulkee kipuraja?

  1. Päivitysilmoitus: Liikunta on etuoikeus – haastattelussa Maria Finell #liikunta #terveys « Totuus löytyy raudasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s