The Hybrid Theory

Sähköinen ja etenkin sosiaalinen media tuo tänä päivänä jokaiseen olohuoneeseen tuutin täydeltä tietoa siitä, mikä on milloinkin ”ylivoimaisesti paras keino” pudottaa painoa, polttaa läskiä, kohottaa kuntoa, parantaa terveyttä, välttää sairautta jne.

Tavallinen taapertaja, jolla siis tarkoitan tässä yhteydessä henkilöä, jolla ei välttämättä ole teoriatietämyksen tuomia työkaluja tarkastella julkaistua materiaalia kriittisesti, saattaa helposti joutua umpikujaan kaiken tämän tietomäärän kanssa. Eikä vähiten siksi, että julkaistujen artikkelien viestit ovat usein ristiriidassa toistensa kanssa.

Esimerkkejä:

Media paljastaa nimekkään fitnessvalmentajan nimeämän ”varmimman kotikonstin poltaa rasvaa” ja toisaalla Lihastohtori Hulmi kirjoittaa tieteeseen perustuvan artikkelin, jonka näkökulma on lähes päinvastainen. Jälkimmäinen ei tosin edes yritä kaupata omaa näkökulmaansa ”ainoana totuutena”, vaan jättää tilaa yksilöllisyydelle.

Sitten on tämä legendaarinen rasva(happo)sota; Virallisen (eli julkisella rahoituksella ylläpidetyn sekä lääkäriseura duodecimin julkaiseman Käypä hoito -palvelun) suosituksen mukaan ”Kalaöljyjen lääkkeenomaista käyttöä (2–4 g/vrk) suositellaan ainoastaan yhtenä vaihtoehtona vaikean hypertriglyseridemian hoidossa, ensisijaisesti erikoissairaanhoidossa aloitettuna.”. Samaan aikaan maineikas voima- ja hyvinvointivalmentaja on sitä mieltä, että omega-3-lisäravinteet suurina annoksina ovat suurinpiirtein parasta mitä ihminen voi itselleen syöttää.

Ja vielä tämä: Raskasta rautaako vain vai sittenkin maratoonia? Vallitseva ulkonäkökeskeinen fitnesstrendi on nostanut jalustalle ajattelumalleja, joiden mukaan kestävyystyyppinen liikunta on hanurista koska se syö lihakset. Tämän koulukunnan edustajat mieluusti tuovat esiin, että on näyttöä siitä että esim. sydämen terveys ja kehon hormonitasapaino saattavat järkkyä haitalliseen suuntaan mikäli toistuvasti harjoitetaan omaan kapasiteettiin nähden liian pitkäkestoista ja kovatehoista kestävyysliikuntaa. Mutta toisaalta tutkimus osoittaa ammattikestävyysurheilijoiden elävän keskivertoihmistä pidempään.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Lyön kuitenkin pelin tässä kohtaa poikki ja keksin uuden life style -termin; Hybrid theory. Eli miksei voida hyväksyä sitä tosiasiaa että toimivaa voi olla myös ns. hybridielämäntapa? Poimimalla itselle sopivat osaset useista teorioista ja käytännöistä ja pitämällä näistä kiinni saavutetaan todennäköisesti itselle toimivin ja terveellisin elämä? Onko kaiken oltava niin mustavalkoista? Voisivatko esim koulu- ja vaihtoehtolääketiede täydentää toisiaan? Voisivatko kestävyys- ja pikajuoksijat tai bodarit ja joogaajat paiskata kättä? Eikö vastakkainasettelun aikakausi voisi jo päättyä? Eikö voisi olla sekä että, eikä vain joko tai?

Voisiko?

Tässä on meille liikunta- ja terveysalalla toimiville myös kasvun paikkaa. Olisi kyettävä nousemaan ”paremmuuskeskustelun” yläpuolelle ja keskityttävä olennaiseen; miten saada ihmiset tekemään itsensä kannalta toimivia ja ennen kaikkea pysyviä terveysratkaisuja?

Loppuun vielä biisi, joka sanoituksen puolesta voisi jopa etäisesti liittyä tapaukseen. Ainakin albumin nimi Hybrid Theory sopii aiheeseen 😉

2 thoughts on “The Hybrid Theory

  1. Aivan varmasti hybridi toimii, näin uskon. Uskon myös että ns. klikkien perässä juokseminen aiheuttaa näitä kärjistyksiä mediassa ja blogeissa. Tuo enemmän klikkejä sivustolle kun väittää jotain provosoivaan tyyliin, vaikka totuus olisikin paljon moninaisempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s